Про попередження підускладнень, пов′язаних зі значними опадами та ризиком підтоплення

0 29

Під час значних атмосферних опадів змінюється рівень ґрунтових вод, відбуваються виливи водойм та підтоплення. Вказана ситуація в поєднанні з підвищеною температурою навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Для попередження епідускладнень серед населення необхідно:
– дотримуватися правил особистої гігієни;
– ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
– мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
– користуватися індивідуальним посудом;
– запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
– регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
– окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
– для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
– добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
– дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
– використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
– вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
– використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
-мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
-не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
-при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
– не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
– не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
– не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
-уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
-при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенними збудниками відбувається при потраплянні в неї виділень хворих і бактеріоносіїв різними шляхами: при просочуванні у воду колодязя господарсько-побутових стічних вод, а також води при пранні білизни, вмісту вбиралень, вигрібних ям тощо. Забруднення води має місце також в тих випадках, коли недалеко від колодязів розташовані приміщення для свійських тварин та водопій для тварин, коли в колодязі потрапляють трупи інфікованих гризунів.
Вода в колодязях, крім того, може інфікуватися патогенними збудниками при внесенні їх у воду через відра, якими користуються для забору води.
При виборі місця влаштування колодязів слід врахувати те, що вони мають бути розташовані вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше, ніж 50м від вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, старих покинутих колодязів.
При влаштуванні колодязів необхідно дотримуватися наступних вимог:
1. Стінки колодязів повинні бути щільні, без шпарин, для облицювання стінок колодязів в першу чергу рекомендуються бетонні або залізобетонні кільця, на дно колодязя рекомендовано влаштовувати гравійні фільтри. Верх колодязя повинен бути не менш як на 0,8м вище поверхні землі. З метою захисту від засмічення верх колодязя необхідно закривати кришкою з металу чи дерева. Біля колодязя слід влаштувати лавку для відер. Перед введенням колодязя в експлуатацію рекомендується виконати тривале відкачування води (декілька повних об’ємів або протягом не менше 24 год), дезінфекцію та повторне відкачування води до зниження концентрації залишкових кількостей дезінфектанту до норми. Щоб запобігти замулюванню, колодязь треба періодично не рідше одного разу на рік – очищати та цілком відкачувати воду.
2. Територію поблизу колодязя необхідно утримувати в чистоті, воду – відводити, кригу сколювати та видаляти.
3. Не рекомендується в радіусі ближче 50м від колодязя полоскання та прання білизни, миття різних предметів та водопій тварин, влаштування водоймищ для водоплавної птиці, розміщення пристроїв для приготування отрутохімікатів та ін..
У кожному випадку підозри на забруднення джерел водопостачання необхідно негайно повідомити санітарно-епідеміологічну службу для вжиття протиепідемічних заходів та проведення дезінфекції колодязя.
Дезінфекцію колодязя проводять фахівці санітарно-епідеміологічної служби за угодою з власником колодязя.
Слід зазначити, що хлорування води дає тимчасовий ефект. Тому якщо є постійне джерело забруднення (затікання нечистот від вбиральні, грунтових вод через несправний колодязний зруб тощо), користування водою з колодязя забороняється до усунення цих дефектів.

Share.

Залишити коментар

avatar